При покупка на недвижим имот е полезна известна инвестиционна грамотност

Българите още се учат какво е актив и пасив, кои покупки са  доходни и кои са чисто разхищение. При покупка на недвижим имот е полезна известна инвестиционна грамотност. Това е напълно достъпно, стига да имате желание да почетете и разсъждавате. Недвижимата собственост е един много доходен бизнес в световен мащаб, стига да знаете как да го развиете.

Имот в Банско
Имот за продан в Банско

Покупката на недвижим имот е голяма крачка за всеки човек. Тя може да бъде както инвестиция, така и разход, затова, когато планирате да купувате имот, трябва да имате ясна идея какво ще правите с него. Защото имотът, въпреки че е трайно вложение, си има плюсове и минуси.

През 2016 година пазарът на имоти у нас тръгна сравнително добре и до средата на годината имаше  разнообразни купувачи, клиенти от Западна Европа, българи, живеещи в чужбина, има руснаци и евреи, цените на имотите бяха както в момента и сделки се случваха.

За разлика от 2015, когато пазарът се раздвижи след март месец, тази година стана точно обратното, пазарът беше добър до август. Средният бюджет на клиентите падна доста тази година, и търсенето е до максимум 18 000 евро за апартамент с една спалня, до 12 000 евро студио, и до 28000-30000 евро апартаменти с две спални.

Поради сътресенията на пазара се забелязва, че хората търсят алтернатива на депозитите в банката, но не са информирани достатъчно относно разходите за поддръжка на един имот. Нека се опитаме да изясним това, с няколко начални напътствия.

Решили сте да инвестирате средства в покупка на недвижим имот

Снимка: Мандардно студио, готова за продан
Студио за продан в Банско

Покупката е с цел:

* отдаване под наем
* препродажба
* собствено ползване
* наследство за поколенията

Инвестиция с цел отдаване под наем

Това е добър ход с дългосрочна възвръщаемост. Стига да имате правилна стратегия и яснота за търсенето на жилища, търговски помещения, складове или промишлени площи под наем. Напоследък основните запитвания са – „как да купя имот и да го отдавам под наем“, но за съжаление няма ясна концепция, как това да се случи.

Снимка: Стратегически имот в Банско
С подходяща стратегия този имот може да ви носи добър доход

Самото отдаване под наем изисква, за да имате редовно възвръщаемост от него, да имате план и стратегия. От покупката, през обзавеждането, ориентиране към определена категория хора, до рекламирането и подбора на наематели.

Оказва се, че никой не е готов да инвестира време и труд, за да може да получи дългосрочна възвръщаемост. А при добра стратегия имотът може да донесе 5 до 7% на годишна база. Не тръгвайте с предварително очакване на чудеса. При непремерени искания, рискувате имотът да остане ненает. А старата мъдра поговорка гласи – „капка по капка – вир“!

Инвестиция с цел препродажба

Купувате имот на много изгодна цена сега, ползвате го известно време или го ремонтирате и го пускате за продажба в момент, когато може да му се вземе по-висока  цена. Това е добра стратегия в момент на икономическа криза, но има и недостатъци. Първо, може да отнеме повече време, за да се намери подходящ имот на пазара, със стратегическо място, изглед, предназначение.

Снимка Банско
Студио за продан в Банско

И второ – печалбата е отложена във времето, докато се намери купувач за цената, на която искате да го продадете. Така че, имайте предвид, че тези пари, които ще вложите в имота сега, няма да се върнат моментално. Това са замразени средства за известен период от време. Освен това трябва да сте готови да поемате по-голям риск, тъй като пазарът на недвижимост е непостоянен и може да ви изиграе лоша шега.

Инвестиция с цел лично ползване

Това може да не е основно жилище, а да бъде ваканционен имот или втори дом. Тогава обърнете внимание – покупката на недвижим имот е разход, в който ще замразите доста пари. Разходи ще съпътстват този имот и във времето, тъй като използван или не, той има нужда от постоянна поддръжка, за да не се руши и запази стойността си. Особено, ако е край морето или в зимните курорти, с екстремни сезонни промени.

Поддръжката на един имот е различна, но средно за апартамент с една спалня излиза около 1000 лева на година. Някои имоти са с по-висока поддръжка, други с по-ниска,  но средно сумата е около 1000 лева на година.

Помнете – поддръжката на имот включва различни екстри, ако е в комплекс се включват басейн, спа център, фитнес, градина, плюс поддръжка на общите части. Ако няма екстри, се включва например – охрана, поддръжка градини, видеонаблюдение, паркинг, интернет, почистване на снега през зимата, и други. Ако това не ви притеснява, тази инвестиция в някакъв момент винаги ще е на разположение при евентуален недостиг в бюджета и може да си възвърне разходите.

Инвестиция с цел наследство

Снимка: Изконна българска черта, да оставиш следа и за внуците
Имот, който да остане и за внуците

Няма точна рецепта как да се действа тук. Решението за покупка на недвижим имот, който да остане от вас за децата и внуците ви – е изконна черта на българина. Много болезнен за възрастното поколение в последните десетилетия е проблемът с миграцията на младите българи по света.

Пустеят къщи и апартаменти, създадени за многолюдна челяд. Но надеждата на родителите винаги е, че един ден техните деца ще се върнат в българската земя и бащините имоти.

При всяка инвестиция има доза риск, но пък от друга страна в момента рискът е минимален, тъй като цените, на които се продават недвижими имоти в някои райони на страната, са на стойността на един лек автомобил от висок клас, но втора употреба. Пък колата, както знаем, носи само разходи и не е инвестиция, а земята, жилището, вилата са. Все пак добре премислете мястото за покупка на недвижим имот и привлекателен ли ще бъде той за наследниците ви.

Facebook Коментари